İstanbul’da Deneysel Cerrahi Araştırma Merkezi Açıldı

İstanbul’da Deneysel Cerrahi Araştırma Merkezi Açıldı

İstanbul’da Deneysel Cerrahi Araştırma Merkezi Açıldı

Bizi Takip Et


Üniversite ile hastane işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deneysel Cerrahi Araştırma ve Beceri Geliştirme Eğitim Merkezi düzenlenen törenle açıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, merkezin; klinik bilimlerde, deneysel bilimlere geçişte araştırmaların yapılabilmesi için önemli bir adım atıldığını vurguladı. Prof. Dr. Dokucu, “Bu adım,  Neil Armstrong’un ayda attığı ilk adım gibidir” dedi.

Bin beş yüz metrekare kapalı alana sahip olan Deneysel Cerrahi Merkezi, iki ameliyathane, bir araştırma laboratuarı, bir muayene odası, bir basit girişim odası, bir reanimasyon odası, bir post-operatif bakım odası, deney hayvanları üretim ve barınma odaları ve karantina odasından oluşuyor. Deneysel Cerrahi Araştırma ve Beceri Merkezi’ndeki 320 deney hayvanı, cerrahi ve onkolojik girişimlere uygun özellikler taşıyor.

Merkezin hastaneye bağlı kurumsal bir yapı olduğunu belirten Prof. Dr. Dokucu şu bilgileri verdi:

“Devlet Planlama desteğiyle gerçekleştirilen bu proje, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde açılan ilk deney merkezi. Etik kurul onayı alarak merkeze gelecek projeler, buradaki komisyon tarafından değerlendirilecek ve Deney Merkezi’nde uygulama yapılması sağlanacak. Henüz merkezde araştırmalar başlamadı ancak hayvan üretimi yapılıyor. Merkezde domuzlara yönelik deney formatı oluşturulamaz, bunun için daha büyük alanlara ihtiyaç var, dolayısıyla bundan sonraki aşamalarda daha büyük hayvanların çalışılabileceği bir alan gerektirir bu da büyük bir altyapı çalışmasını gerektirir. Daha sonraki aşamalarda, bu tür altyapı çalışmalarının yapılması planlanıyor.”

 “DENEY MERKEZLERİ GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİDİR”

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu da deney hayvanlarının olduğu bir laboratuarın kurulmasının, hastanenin; eğitim ve araştırma hastanesi olduğunu desteklediğini söyledi.

Deney merkezinin İstanbul ve başka şehirden kişilere çok yararlı olacağını, başka devlet hastanesinde bu ölçekte bir merkez bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Müslümanoğlu, “İzni alınmış, etik kurulları oluşturulmuş, domuz dışında diğer deney hayvanlarını yetiştirebilen ve idamesini sağlayabilen başka bir merkez yok. Bildiğim kadarıyla üniversitelerde DETAM diye bölümler var ama özel hastanelerde olup olmadığını bilmiyorum” dedi.

İstanbul’da en azından bir de Asya yakasında böyle bir merkezin olması gerektiğini, deney merkezlerinin yaygınlaşması için istekli idarecilere ihtiyaç olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Müslümanoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tür deney merkezleri, altyapı ve parasal olarak; hem bakanlığımız, hem üniversiteler, hem de Dünya Sağlık Örgütü tarafından destekleniyor. Tıp alanında hastaneler derecelendirilirken yapılan bilimsel çalışmaların bu sınıflanmada kat sayısı vardır, özellikle ileriye dönük çalışmalarda ve deney hayvanlarından oluşan çalışmaların katsayısı çok yüksek. Dolayısıyla böyle bir merkezin bulunması hastanenin gelişmişlik göstergesidir”

Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. A. Cemal Aygıt da yaptığı konuşmada projeye 2009 yılında tıbbi ilaç ve malzeme deposunda başlandığına dikkat çekti, yurtdışından hayvan ithal edilerek ayrıca üretimlerine başlanacağını söyledi.

Prof. Dr. Aygıt, “Deneysel çalışmaların yapılması kaçınılmaz olacak, araştırmacılar yüksek lisansları için burayı kullanabilecekler böylece araştırmalar artacak” dedi.

“DEVLET HASTANESİ VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ”

Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Altuğ, ise Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışırken doktorların projeler için birbirleriyle yarıştıklarını, birçok deneysel çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların önemli dergilerde yayınlandığını anlattı.

2006 yılında AB uyum yasalarının deney hayvanları hakkında birtakım kurallar getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Altuğ, kuralları şöyle sıraladı:

“80 saatlik bir kurstan geçmek ve nihayetinde sertifika almak, etik kurulundan izin almak.”

Prof. Dr. Tuncay Altuğ, devlet hastanesi ve üniversite hastanesi arasında mükemmel bir işbirliği gerçekleştiğini, bu işbirliğinin araştırmalar bazında da çok güzel ve yeni şeyler doğuracağını bildirdi.


İçeriği Paylaşın