Kadınlar Sosyal Medyada Neden Pembe Kalp Paylaştı?


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Bazı kadın arkadaşlarımın Facebook sayfalarında pembe ya da kırmızı  kalp görünce bunun nedeni merak ettim. Sevgiler Günü değildi. Dünya Kalp Sağlığı Günü de değildi. Peki, neden bazı kadınlar kalple ilgili bir emoloji paylaşıyordu?

Ertesi sabah bir arkadaşımdan gelen mesaj sayesinde bunun nedenini anladım. Mesajda şöyle yazıyordu:

“Merhaba. Duvarınıza yorum yapmadan bir kalp koyun. Size bu mesajı gönderen kişinin duvarına da bir kalp koyduktan sonra, mesajı listenizdeki kadınlara yollayın. Biri size neden duvarınızda bu kadar kalp olduğunu sorarsa cevap vermeyin. Bu haftanın meme kanserini önleme haftası olduğunu hatırlaması gerekenler kadınlar sadece. Göğüslerinizi kontrol edin!

MEME KANSERİNİN SİMGESİ KALP DEĞİL!

Ocak ayındaki sağlıkla ilgili önemli günler arasında mesajda belirtildiği gibi “Meme Kanserini Önleme Haftası” yok. Dünya Meme Sağlığı Günü 15 Ekim’de. Ocak ayında ise Verem ve Cüzzam Günler’i ile Beyaz Baston Körler Haftası var. Bir diğer yanlış da meme kanserinin sembolüyle ilgili. Meme kanseri farkındalık kampanyalarının rengi pembe, simgesi ise kurdela. Yani pembe ya da kırmızı kalp değil.

Mesajın içeriğindeki çelişki ise nedense en eğitimli, en zeki diye bildiğim bazı kadınların bile dikkatinden kaçmış. Mesajda deniyor ki: “Biri size neden duvarınızda bu kadar kalp olduğunu sorarsa cevap vermeyin.” Hem meme kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak isteyeceksin, hem de duvarındaki pembe kalbin nedenini soranlara cevap vermeyeceksin. Böyle saçmalık olur mu?

Birileri sosyal medyada bir şey paylaşıyor. Bu örnekte olduğu gibi sürü psikolojisi kısa sürede milyonları etkileyebiliyor. Sosyal medyadaki böyle aktivitelerin bir oyun olmaktan ve kişilere eğlenceli anlar yaşatmaktan fazla öteye gidemediği kanaatindeyim.

ALS FARKINDALIK KAMPANYASINDAKİ BÜYÜK TEHLİKE!

Daha bir kaç yıl önce dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişi ALS hastalığına farkındalık yaratmak için kafalarından aşağı buzlu su dökmedi mi?

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’ten ünlü oyuncular Hillary Swank ve Mickey Rourke’a kadar pek çok kişi bu akımın öncüsü oldu. Türkiye’de de pek çok sporcu, sanatçı başından aşağı bir kova buzlu su dökerek arkadaşlarına meydan okudu.

Kampanya çerçevesinde Facebook, Instgram başta olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinde 28 milyon kişi bu anın görüntülerini paylaştı. Uzmanlar ise, kampanyanın getirdiği sağlık risklerine dikkat çektiler. Kafadan aşağı dökülen buzlu suyun hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı kişilerde bile ani kalp durmasına neden olarak ölüme yol açabileceğini belirttiler. Kalp, hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilere bu eylemden kesinlikle uzak durmalarını önerdiler.

SOSYAL MEDYA OYUNU MU, FARKINDALIK KAMPANYASI MI?

Böyle tehlikeli oyunla bir hastalığa dikkati çekmeye çalışmak kadar yanlış bir şey yok. Sosyal medya fenomeni olmak isteyenler, instagram gündeminden geri kalınca bunalıma girenler, özel hayatını teşhire meraklı olanlar eğlenceli oyunla birbirlerine hemen meydan okudular. Haksızlık etmek istemem, elbette bu yolla ALS’ye dikkat çekeceğini düşünenen pek çok iyi niyetli insan da vardı. Ancak onlar da söz konusu eğlenceli oyunun getirdiği sağlık risklerinden habersizdiler.

Gidin sorun bakalım kafalarından aşağı buzlu su dökenlere. ALS nasıl bir hastalık, belirtileri nelerdir, kimlerde görülür ve tedavisi var mıdır, nedir diye. Bakalım ne yanıtlar alacaksınız!

Acaba duvarında kırmızı ya da pembe kalp paylaşan, arkadaşlarına yollayan kadınların kaçı düzenli aralıklarla meme kontrolüne gidiyor? Akıllı telefonundan ya da bilgisayarından pembe kalp paylaşımı oyununa dahil olan kadınların kaçı memesinin elle muayenesini yaptı? Kaçı bu kampanya sonrasında meme muayenesi için bir doktordan randevu aldı? Ne dersiniz?

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 21 Ocak 2017  tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın