Kronik Hastalıklara Teknolojik Çözümler

Kronik Hastalıklara Teknolojik Çözümler

Kronik Hastalıklara Teknolojik Çözümler

Bizi Takip Et


Bu sene birincisini düzenlenen “Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi” sağlık, sağlık sigortacılığı, medikal, bilişim, telekomünikasyon ve teknoloji sektörlerinin liderleri ile sağlık sektörü girişimcilerini bir araya getirdi. Allianz ve Vodafone sponsorluğu ile MarlinPlus’ın düzenlediği zirvede ana tema, kronik hastalıkların yönetilmesinde entegre çözümler oldu.

SAĞLIK VE TEKNOLOJİ DÜNYASI BİR ARAYA GELDİ

Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi’nin açılış konuşması yapan MarlinPlus Kurucu Başkanı Göksenin Aydın, “Sağlık sektöründe yenilikçi uygulamaların hayata geçmesi artık büyük önem arz ediyor. Rekabetin hiç bitmediği ve çok ciddi sınırlamaların olduğunu düşünürsek aslında sağlık sektöründe bir projeyi hayata geçirmek okyanusun ortasında birden durup yürümeye çalışmak gibi. Bu durum farklı sektörlerin sağlık sektörüne yaklaşımını da etkiliyor. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde artık birlikte konuşalım, ortak konularımızı tartışalım, sağlık ve teknoloji dünyasının önünü açalım, dikkatleri çekelim, bilinirliği ve hizmet modellerini dünyadaki son gelişmelerle birlikte ele alalım istedik. Bu amaçla da inovasyonun konuşulduğu, gelecek planların yapılabildiği yeni kuşakların heyecan duyacağı etkin ve sürekliliğin de olduğu platform oluşturarak bir zirve gerçekleştirmeye karar verdik.” dedi.

ÇÖZÜM BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDEN GEÇİYOR

Kronik hastalıkların yönetilmesini kolaylaştıran entegre çözümlere odaklanılan zirvede konuşma yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Günümüzde teknolojik alt yapı destekleri ile hastaneden daha çok hastanın, kendi hastalığını yönetebilir hale getirilmesine çalışıyoruz. Bu zirvenin konusunun kronik hastalıkların yönetilmesi olması çok manidar; çünkü dünya üzerinde 36 milyon kişinin dolaşım sistemi bozukluğu bulunuyor.  Kronik hastalıklar 10 sene sonra en büyük sorunlardan biri haline gelecek.  Bu sorunun çözümü kesinlikle bilgi teknolojilerinin gelişmesinden geçiyor.” diye belirtti.

HASTALARA DAHA ETKİN VE VERİMLİ ZAMAN AYRILIYOR

Zirvede konuşma yapan Memorial Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Akıllı telefonlar ve özel yazılımlar sayesinde hekimler hastalarına daha etkin ve verimli zaman ayırabiliyor. Yeni uygulamalar operasyon sonrası hasta izlemi konusunda yenilikçi bir tutum çiziyor. 2000’li yılların başında bir cerrah olarak yoğun bakımdan çıkamazken, artık ameliyathaneden çıkıp bir toplantıya girmekte, odamıza çıkıp hasta muayene etmekte bir sakınca olmadığı gibi akşam yatmadan önce veya bir Pazar sabahı hastaneye gelmeden yoğun bakımdaki tüm hastaların monitörlerini tek tek ziyaret etmek ve birde bir güvenlik kamerası ile hastayı görmek hayatı kolaylaştırıyor.” dedi.

İLERİ TEKNOLOJİ MALİYET HESABINA AVANTAJ SAĞLIYOR

Zirvede kronik akciğer hastalıklarının tanı, kullanılan ilaçların maliyetleri ve harcanan emek hesaba katıldığında, yılda 5-5.5 milyar liralık bir bütçe yükü getirdiği konusunda bilgiler de veren Acıbadem Altunizade Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, “KOAH tanısının erken konulması, ağır hastanın evinden takibi, egzersiz ve aşılama gibi etkinliklerin hastalığın şiddetini azaltacağı, sigorta sistemine yükünü hafifleteceği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Halkın, birinci basamak hekimlerinin bu yönde bilgilendirilmesi önemli. Gerek bilgilendirme,  gerekse izlem açısından internet tabanlı teknolojilerin kullanılmasının sağlık çalışanlarının işini kolaylaştıracağı, hastalığın kontrolünü arttıracağı çok açık. Maliyet hesabı yapıldığında ise ileri teknolojiler büyük avantaj sağlıyor.” diye aktardı.


İçeriği Paylaşın