Kurban Etini Sağlıklı Şekilde Saklamanın Püf Noktaları

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, etin sağlıklı şekilde saklanması için gereken püf noktalarını derledik. Akıllara takılan 'Kurban eti dolapta kaç gün bekler, kurban eti yıkanır mı, kurban eti nasıl saklanır?' gibi soruları Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş cevapladı.

Kurban Etini Sağlıklı Şekilde Saklamanın Püf Noktaları
kurban bayramı

Bizi Takip Et


Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, etin en sağlıklı şekilde saklanması için gereken püf noktaları merak edilmeye başlandı.  Eti sağlıklı şekilde muhafaza etmek, tüketmek kadar önem taşıyor. Gıda güvenliği ile ilgili olası problemler yaşanmaması için uzmanlar uyarıyor.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Kurban Bayramı’nda lezzetli sofralar kurulacak. Artan et tüketimine bağlı olarak yaşanması muhtemel bazı problemlerin önüne geçmek için uzmanlar önerilerde bulunuyor.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve lezzetli et tüketiminin önemini anlatan Bonfilet’in Gıda Mühendisi Kemal Bozkuş, etin kesim, dinlendirme ve paketleme süreçleri ile ilgili önemli bilgiler aktardı.

Bozkuş, “Kesilip parçalanan sıcak kurban eti öncelikle serin ve temiz bir yerde 3-4 saat boyunca dinlendirilip havalandırılmalı, zaman zaman da ters yüz edilmeli. Bu işlemi, etin soğumasını sağlamak ve sıcak olan kurban etindeki bakteri faaliyetini yavaşlatmak adına önemsiyoruz. Uzun süre poşette kalan etin bozulma süreci hızlanacağından, kesim işleminden sonra poşetlere konan etler olabildiğince hızlı bir şekilde poşetten çıkarılmalıdır. Etin kirli yüzeyle temas etmesi halinde ise bakteri yayılımına yol açan yıkama işlemi yerine o kısmın kesilip atılması tercih ettiğimiz bir yöntemdir.” dedi.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?

Kurban etini en iyi saklama yolu büyük parçalar halinde derin dondurucuda muhafaza etmektir çünkü et ne kadar küçük boyutta parçalanırsa raf ömrü de o kadar kısa olur. Ancak büyük miktarda eti evde muhafaza etmekte zorlanacak olan tüketiciler yemeklerde tercih edilecek şekilde bir doğrama yöntemi geliştirebilir.

Uzmanlar doğranan etlerin -18 derecede muhafaza edilmesini öneriyor. Dondurma işleminde kullanılabilecek kadar eti bir arada paketlemek pratik bir çözüm olabilir. Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından derin dondurucuda 6 ay süreyle bekletilebilir. Çözündürme işleminden sonra etin tekrar dondurulması ise bozulmaya yol açacağından sakıncalıdır.

"DENETLENEN YERLERİ TERCİH EDİN"

Mezbahalarda uygulanan kontrol süreçlerİ, Kurban Bayramı döneminde yoğunluktan dolayı aksayabiliyor. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Kemal Bozkuş “Kurbanlık için resmi kuruluşların denetlediği hayvan pazarı ve kesim yerlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Kesim alanlarındaki hijyen ve hayvanın hastalık geçirip geçirmediği hassas olunması gereken konuların başında geliyor. Doğru hayvan seçimi ve kesimi sonrasında dinlendirilen ve derin dondurucuda saklanan kırmızı eti tüm yağlarından ayırmak da yapılan diğer bir yanlış. Tamamen yağsız bir et tüm lezzetini yitireceğinden tüketicilere bu yöntemi önermiyoruz” dedi.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Mutfakta yapılan en büyük hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Yıkanan et bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabiliyor. Özellikle Kurban Bayramı'nda kurban kesildikten sonra yapılan yemek hazırlıkları esnasında çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi hemen yıkamalı ve et doğranan tahtada bakteri yayılım riski olduğundan sebze veya farklı bir gıda maddesi teması olmamasına dikkat etmelisiniz. 

.


İçeriği Paylaşın