Modern Çağın Az Bilinen Hastalığı Hiperürisemi ve Gut Eğitim Toplantısı

Modern Çağın Az Bilinen Hastalığı Hiperürisemi ve Gut Eğitim Toplantısı

Modern Çağın Az Bilinen Hastalığı Hiperürisemi ve Gut Eğitim Toplantısı

Bizi Takip Et


İbrahim Etem-Menarini’ni sponsorluğunda İstanbu’da gerçekleşen “Modern Çağın Hastalığı Hiperürisemi ve Gut” toplantısında, gut hastalığının nasıl ortaya çıktığı, tanısının nasıl konacağı, hangi hastalara ne şekilde tedavi uygulanacağı anlatıldı. İbrahim Etem-Menarini, bu kapsamda Türkiye genelinde “Modern Çağın Hastalığı Hiperürisemi ve Gut” toplantıları ile hekimlere bilgilendirme yapmayı amaçlıyor.

Toplantıda, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kanbay konuşmacı olarak yer aldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, gut hastalığının genetik yatkınlık sebebiyle erkeklerde daha yaygın görüldüğünü, kadınlarda ise menepoz sonrasında ürik asit düzeyindeki değişimle ortaya çıktığını, kilo ve obezitenin de gut ile ilişkili olduğunu, kan basıncının yükselmesiyle birlikte hiperüriseminin de artış gösterdiğini belirtti. Ayrıca, her 3 hastadan birinde ürikasitin normal çıkabileceğini dile getiren Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, “hastanın geçmişinde hiperürisemi hikayesi var ise gut hastalığının oluşumunda önemli bir etkendir” dedi.

Erkek olmanın, yaşlanmanın, kilo almanın, alkol tüketiminin, früktozun, pürinden zengin gıdaları tüketmenin, ürik asit düzeyinin artışına ve daha sonra da ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesine ve kristalleşmesine neden olduğunu anlatan Hamuryudan, ürikasiti yüksek olan herkesin gut olmayacağını belirtti. Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, Gut hastalığının Romotoit Artrit hastalığını taklit ettiğini, hastalığın ancak eklemlerde kristal ya da tofüs oluşumu var ise Gut olarak adlandırılabileceğini de ekledi.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kanbay ise ürik asit gerçeğinden ve günlük pratikte görüldüğünde hemen tedavi uygulanmalı mı uygulanmamalı mı konusunu ele aldı. Kanbay, öncelikle ürikasiti yüksek olan hastaya hemen tedavi uygulamak yerine beslenme ve klinik değerlendirme sürecinin gözlenmesinden sonra tedaviye başlanması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mehmet Kanbay, hiperüriseminin ve gut hastalığının gelişimsel süreçleri ile tedavi uygulamalarından bahsetti. Kanbay, “rutin check-up’lar ile hiperürisemi/ürikasit seviyelerinin takip edilmesi önemli, gut hastalığı sadece bir eklem rahatsızlığı değil, sistemik bir hastalıktır” dedi.


İçeriği Paylaşın