Mutfakseverler İçin Yağların Özellikleri Ve Sade Yağ Tarifi

Sağlıklı Misafir Sofram' isimli kitabının yazarı ve  "Pelin'le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler" programının sunucusu Pelin Bozkurt Bilgiç, mutfakseverler için yemek pişirirken kullandığımız yağlar hakkında bilgiler verdi, sade yağ tarifi paylaştı.

Mutfakseverler İçin Yağların Özellikleri Ve Sade Yağ Tarifi

Bizi Takip Et


Sağlıklı Misafir Sofram isimli kitabının yazarı ve Pelin'le Geleneksel Lezzetler ve Modern Tarifler programının sunucusu Pelin Bozkurt Bilgiç, mutfakseverler için yemek pişirirken kullandığımız yağlar hakkında bilgiler verdi. 

Yağlar yemeği lezzetlendiren en önemli malzemelerin başında geliyor.  Zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, fındık yağı... Peki yemeklerde tercih ettiğiniz yağların özelliklerini biliyor musunuz?

"Yağlardan korkmayalım. Onlarla dost olalım" diyen Wellbeing Chef Pelin Bozkurt Bilgiç'ten faydalı bilgiler: 

SADE YAĞ

"Sade yağ laktoz seviyesi 0'a yakın bir yağdır. Sade yağın diğer isimleri ghee yağ, altın yağ ya da arıtılmış yağdır. Yüksek ısıda pişirmek istediğiniz yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.  

SADE YAĞ ÖZELLİKLERİ

Laktoz, kazein içermez. Raf ömrü uzundur. Oda sıcaklığında saklanabilir. Yanma ısısı 250 derecedir. Kolay yanmaz. Alerjen değildir. Isındığında daha düşük toksin üretir.

TEREYAĞININ ÖZELLİKLERİ

Laktoz, kazein içerir. Raf ömrü kısadır. Oda sıcaklığında saklanmaz. Yanma ısısı 160 derecedir. Alerjendir. Çabuk yanar. Isıtıldığında toksin üretir.

HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI ÖZELLİKLERİ

Bitkisel yağdır. Raf ömrü uzundur. Oda sıcaklığında altı ay dayanır. Yanma ısısı  170 derecedir. Alerjen değildir. Yemeklerin haricinde cilt ve saç bakımı için idealdir.

PELİN BOZKURT BİLGİÇ'TEN SADE YAĞ TARİFİ

"200 gr tereyağı kısık ateşte eritiyoruz. Üzerindeki köpükleri tıpkı reçeldeki gibi alıyoruz. Süzdükten sonra içine 1 dal taze adaçayı, 3 dal taze kekik ekliyoruz. Bu şekilde sade yağın oda sıcaklığında katılaşmasını bekliyoruz. Sade yağ dışarıda kaldığında bozulmaz. Isınma derecesi 250 dereceye kadar yükseldiğinden, rahatlıkla yüksek ısıda pişirmeniz gereken, kavurmanız gereken yemeklerde kullanabilirsiniz."

Afiyet Olsun.


İçeriği Paylaşın