Parkinson Hastalığında Farkındalığı Arttırmak Gerekiyor

Parkinson Hastalığında Farkındalığı Arttırmak Gerekiyor

Parkinson Hastalığında Farkındalığı Arttırmak Gerekiyor

Bizi Takip Et


Parkinson ve hareket bozukluğu hastalıkları konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla kurulan Beyin Pili Hastaları Derneği, eğitim toplantıları ve sosyal etkinlikleri ile farkındalık oluşturmayı hedefliyor. 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle konuşan Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin; “Hastalar ve yakınları hastalıktan korkup sosyal yaşamdan kendilerini çekiyorlar. Ancak ümitsizliğe kapılmak yerine bilgi sahibi olmak gerekir” dedi.

Beyinde ‘dopamin’ adı verilen maddenin eksikliği ile ortaya çıkan, kronik nörolojik bir hastalık olan Parkinson; hareket bozuklukları ve istem dışı hareketler, ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik ve yürüme güçlüğü ile karşımıza çıkıyor.

Hastaların birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlamak, toplumu, hasta yakınlarını ve ailelerini, Hareket Bozukluğu hastalıkları konusunda bilinçlendirmek amacıyla 2014 yılında kurulan Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER) düzenlediği sosyal etkinlikler ile hastalık konusunda toplum bilinci arttırıyor.

Kendisi de 23 yıllık Parkinson hastası olan Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin; “Bu hastalıktan hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkileniyordum. Avukatlık mesleğim gereği kimi zaman duruşmalarda zorluk dahi yaşadım. Ancak Parkinson hastalığı korkulacak bir hastalık değildir. Başlangıçta ilaç tedavisiyle, ilaç yeterli olamadığında da Beyin Pili tedavisi ile normale yakın yaşam standartlarına kavuşmak mümkün. Ancak hala bu hastalıklar ülkemizde tabu olarak görüldüğü ve hastalar tedavi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları için sosyal yaşamlarını kısıtlıyorlar” dedi.

“HASTALAR SOSYALLEŞMELİ ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAMALI”

Hastaları ve hasta yakınlarını bilinçlendirmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Ahmet Metin; “Hasta yakınları, hastalığın erken evrelerinde, hastaların sosyal yaşamdan çekilip içe kapanmamaları konusunda onlara yardımcı olmalı, düzenli egzersiz ve ilaç kullanmalarını kontrol etmeliler. İleri evrelerde ise ümitsizliğe kapılıp yaşam kalitesinden ödün vermek yerine uygun tedavi seçilmesi konusunda destek olmalılar. Beyin Pili Hastaları Derneği ile hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olmak istiyoruz” diye konuştu.

“AYAKKABI GİYEMEZKEN MARATONA KATILDIK”

Ülkemizde yaklaşık 150 bin civarında Parkinson hastası bulunduğunu söyleyen Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin, şu bilgileri verdi:

“Dernek bünyesinde farkındalık oluşturmak amacıyla 37. İstanbul Maratonu halk koşusuna milli basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu ile birlikte 30 arkadaşımız katıldık. Maratona katılan arkadaşlarımız, öncesinde ayakkabılarını bağlayamıyor, gömleğini ilikleyemiyordu. Beyin pili ameliyatından sonra eski sağlıklı günlerine kavuşabildiklerini göstermek için hepimiz bu maratona katıldık. Farkındalık ve bilinçlendirme oluşturmak için Beyin Pili Hastaları Derneği (BEYPİLDER) olarak, Türkiye’nin dört bir yanında ücretsiz eğitim toplantıları ve sosyal etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.”


İçeriği Paylaşın