Prostat Hastalıkları Yaşam Kalitesini Etkiliyor

Prostat Hastalıkları Yaşam Kalitesini Etkiliyor

Prostat Hastalıkları Yaşam Kalitesini Etkiliyor

Bizi Takip Et


Erkeklerde en sık teşhis edilen hastalıklar arasında ikinci sırada yer alan prostat hastalıklarının görülme riski yaş ilerledikçe artıyor. Uzmanlar, yaşam kalitesini etkileyen prostat hastalıklarının yüzde 70’inin ilaç, yüzde 30’unun ise cerrahi olarak tedavi edilebildiğini belirtiyor.

15 Eylül Dünya Prostat Günü kapsamında GSK Türkiye’nin desteği ile düzenlenen basın toplantısında Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu ve Türk Üroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu prostat hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler aktardı.

YAŞLANMA İLE ÜROLOJİK SORUNLAR ARTIYOR

Yaşlanan her erkekte ürolojik sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, “Prostat için en önemli risk faktörü yaşlanmadır. İyi huylu prostat; 50 yaş üzerinde yüzde 50-75, 70 yaş üzerinde ise yüzde 80’oranlarındadır. Ürolojide en sık tanı konulan hastalıklar genellikle 50 yaşından büyük erkeklerde görülmektedir.” dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, iyi huylu prostat büyümesinin belli bir yaştan sonra testosteronun azalmasına bağlı olarak östrojenin göreceli olarak artması sonucu oluştuğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE 6 MİLYON ERKEK BU SORUNU YAŞIYOR

Prostat büyümesinin idrar yolunu kapatmasına veya sıkmasına bağlı olarak idrar yapma ile ilgili şikayetlerle başladığını söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “Türkiye’de 6 milyona yakın erkekte İyi huylu prostat büyümesine bağlı şikayet ve belirtiler var. Amerika’da 30-79 yaş arası alt üriner sistem semptomları (AÜSS) olan yaklaşık 15 milyon, Avrupa’da ise 30-79 yaş arası 35 milyon erkek var. Prostat idrar yolunu sıkıyor ve kapatıyor. Normalden daha sık idrar yapma, gece sık sık idrar için uyanma, ani idrar yapma ihtiyacı, istemsiz idrar kaçırma, idrar yapmasa da tam boşalma hissedememe gibi problemler yaşanabiliyor. Kişi gece sık sık uyandığı için uyku düzeni bozuluyor ve kendini gün içerisinde yorgun hissediyor. Kısacası kişinin yaşam kalitesi zamanla bozuluyor. Sık sık idrar ihtiyacı geldiği için iş ve sosyal hayatı da zamanla bu durumdan etkileniyor.” şeklinde konuştu.

PROSTAT SAĞLIĞI İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Kadıoğlu, “Obezite, şeker hastalığı, artmış total enerji alımı, total protein tüketimi, kırmızı et, yağ, tahıllar, ekmek, kümes hayvanları ve nişasta ile beslenme iyi huylu prostat açısından risk oluşturuyor. Sebzeler, meyveler, doymamış yağ asitleri, linoleik asit ve D vitamini bitkisel kaynaklı gıdalarla beslenme, egzersiz, alkol ve kafein alımını kısıtlamak iyi huylu prostat için koruyucu önerilerdir. Mutlaka haftada 2-3 gün egzersiz yapılmalı.” diye belirterek prostat sağlığı konusunda bilgiler aktardı.

PROSTAT HASTALIKLARINDA CERRAHİ PLANLAMA KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Toplantıda prostat kanseri taramasının aile öyküsü olan erkekler de 40 yaş üstü, risk faktörü olmayan erkeklerde 50 yaş üstü PSA bakılmasını vurgulayan Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu, “İlaçla tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi gündeme gelir. Cerrahi teknik seçimi tamamen kişinin durumuna özel olarak yapılmalıdır. İyi huylu prostat büyümesi takip-tedavisi altında olan hastaların 5 yıl içerisinde yüzde 30’unun cerrahi olmaktadır. Böbrek yetmezliği, mesane taşı, tekrarlayıcı kanamalar, medikal tedavinin etkisizliği, çoklu sonda uygulamaları, tekrarlayan üriner enfeksiyonlar ve mesane divertikülü görüldüğü durumlarda cerrahi uygulama yapılmalıdır. Geçmiş yıllarda sıklıkla açık prostat ameliyatları yapılırken artık endoskopik (kapalı) ameliyatlar yapılmaktadır. Kapalı ameliyatlardan son yıllarda popülarize olanları lazer tiplerine göre olmak üzere prostatı buharlaştıran (KTP- greenlight laser) veya doku olarak çıkartan (Holmium laser) tipleri bulunmaktadır. Prostatik stentler, prostatik üretral liftler, minimal invazif basit prostektetomi, transüretral mikrodalga terapi, transüretral prostata iğne ablasyonu, intraprostatik enjeksiyonlar da prostat tedavisindeki yeni yöntemlerdir.” dedi.


İçeriği Paylaşın