Rasim Öztekin İle Kalp Yetersizliği Sohbetleri

Rasim Öztekin İle Kalp Yetersizliği Sohbetleri


Bizi Takip Et


Türkiye’de 1 milyon kalp yetersizliği olgusu olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamların ise 10 yıl içinde en az 2 kat artacağı ön görülüyor. Kalp sağlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) ve Novartis işbirliği ile “Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum” projesi düzenlendi. Kampanya kapsamında, ünlü oyuncu Rasim Öztekin ile “kalp yetersizliği sohbetleri” gerçekleştirildi.

“HAYATI SEVİYORUM, KALBİMİ DİNLİYORUM”

29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde başlatılan proje “Hayatı Seviyorum, Kalbimi Dinliyorum-Rasim Öztekin ile Kalp Yetersizliği Sohbetleri” ile kamuoyunda kalp yetersizliği konusunda farkındalığın oluşmasını hedefliyor. Hastalığın belirtileri konusunda bilgilendirmeye öncelik veren proje, yaşam kalitesi için kalp sağlığının ne derece önem taşıdığını ve neler yapılması gerektiğini vurguluyor. Değerli oyuncu Rasim Öztekin, taksi şoförü olarak rol aldığı kampanya filmlerinde, kalp yetersizliği hastası olan yolcular ve hasta yakınlarıyla sohbet ediyor. Öztekin yolculara; hastalıklarının seyrini, hayatlarını nasıl etkilediğini, bu etkilerle nasıl mücadele ettiklerini ve hayatta yapmayı çok sevdikleri şeyleri soruyor. Hasta ve hasta yakınları ile çekilen kısa filmlere kalbinidinlesen.com ve sosyal medya üzerinden ulaşarak, halkın bilinçlenmesi hedefleniyor.

BELİRTİLERİ FARK EDİN HEKİMİNİZE BAŞVURUN

Projeyle ilgili görüş ve deneyimlerini paylaşan Rasim Öztekin, “14 yıldır kalp yetersizliği ile mücadele eden biri olarak toplumda bu hastalığın bilinirliğinin artması için gerçekleşen bu projede yer aldığım için çok gururluyum. Yaşadıklarımı anlatmam belki birkaç kişi için bile olsa yol gösterici olacak. Bu konuda bir kişiyi bile bilinçlendirebilmek benim için çok önemli. Kalp yetersizliği tedavisinde en önemli adım, kişilerin kalp yetersizliği belirtileri hakkında yeterince bilgiye sahip olmalarıdır. Şikâyetleri olan kişilerin en kısa sürede hekime başvurmaları gereklidir. Bu süreçte hastalar kadar hasta yakınlarına da görevler düşmektedir. Hasta yakınları her zaman pozitif olarak hastalara bu dönemde destek olmalıdırlar” dedi.

KALP YETERSİZLİĞİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Düzenlenen basın toplantısında konuşan TKD Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay, “Kalp yetersizliği, Türkiye’de kalp hastalıkları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklar riski oldukça yüksektir ve kalp yetersizliği görülme yaşı diğer ülkelere göre 10 yaş daha erkendir. Türk toplumunda henüz kalp yetersizliği bilinci gelişmedi. Yüzde 5’lik bir kesim yüksek risk altındadır. Kalp yetersizliği; ayak bileklerinde şişme, nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikâyetlerle ortaya çıkan ve kalp performansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesiyle oluşan bir klinik tablodur.” diye belirtti.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ RİSKİ AZALTIYOR

Kalp yetersizliğinin, yaşam boyu devam eden kronik bir hastalık olduğunu; ancak erken teşhis ile hayati riskin azaltılabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Altay, “Kalp yetersizliğinin gelişimini engellemenin, gelişmişse ilerlemesini yavaşlatmanın ve bu hastaların yaşam süresini uzatıp yaşam kalitesini yükseltmenin toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi ile mümkün olacaktır.” diyor ve hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktaları sıralıyor:

  • Doktorunun tavsiyelerine uyulmalı
  • Tuz tüketimini azaltılmalı
  • Sigara içilmemeli
  • Fiziksel aktivitesini sürdürülmeli
  • Fazla kiloların verilmesi
  • Alkol tüketimi kısıtlanmalı
  • Günlük kilo takibi yapılmalı
  • Ödem açısından dikkatli olunmalı

İçeriği Paylaşın