Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını Sadece Hekimler Yapabilir”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını Sadece Hekimler Yapabilir”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını Sadece Hekimler Yapabilir”

Bizi Takip Et


Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, yasal düzenlemelere göre ülkemizde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının artık sadece hekimler tarafından yapılabileceğini belirterek, “Bu konuda merdivenaltı çalışan kişilere yönelik cezai müeyyideler ugulanmaktadır. Son bir yılda 19 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu” diye konuştu.

24-27 Nisan tarihlerinde yapılacak 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’yle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Temel amacımız modern tıp ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını entegre bir şekilde insanımızın hizmetine sunmak ve bunu yaparken de bilimin yol göstericiliğinde hareket etmektir. Bildiğiniz gibi tıpta öncelikli prensip, zarar vermemektir. Dolayısıyla bu surette kontrolsüz, ehil olmayan, tıp eğitimi almamış ellerde yapılan uygulamaları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” dedi.

HEKİMLERE 15 KONUDA GETAT UYGULAMA EĞİTİMİ VERİLİYOR!

Türkiye’de 56 üniversite hastanesinde AR-GE ve eğitim faaliyetleri yapılmak üzere  GETAT Uygulama Merkezleri’nin açıldığını söyleyen Bakan Koca, şöyle devam etti:

“Üniversitelerimizde 3 bin 350 hekim GETAT uygulama sertifikası aldı. Ülkemizin dört bir yanında 60’ı devlet hastanesi olmak üzere 807 geleneksel ve tamamlayacı tıp ünitesine açılış izni verildi. Hekimlere akupunktur, apiterapi, fitoterapi, kupa terapisi, hirudoterapi (sülük tedavisi), osteopati, kyropraksi, refleksoloji, ozon terapi, mezoterapi, maggotterapi (larva tedavisi), müzik terapi, homeopati, hipnoz ve proloterapi olmak üzere 15 başlık üzerinde eğitim verilmektedir. Yasalara göre tüm bu yöntemleri sadece eğitim alan hekimler uygulayabilirler. Ancak müzikoterapi için yardımcı sağlık personeli yetkilendirilebilmektedir. Osteopatiyi ise hekim gözetiminde sertifikalı yardımcı sağlık personeli de uygulayabilmektedir.”

GETAT UYGULAMALARI KLİNİK ARAŞTIRMALARI YÖNETMELİĞİ

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Klinik Araştırmalar Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de dün yayınlandığını açıklayan Sağlık Bakanı Dr. Koca, şu bilgiyi verdi:

“Hemen her toplumun geleneklerinde hastalıklarla mücadeleye ilişkin uygulamalar vardır. Bunların çoğu günümüz bilimsel paradigması içinde kanıta dayalı olmasa da, yıllar boyunca yapılan deneme ve gözleme dayalıdır. Önceleri kapalı toplumların kendi etki alanında sınırlı kalan geleneksel tıp, 1990’lardan sonra gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Çok sayıda gelişmiş ülkede toplumun yüzde 70- 80’inin tamamlayıcı tıbbın bir şekline; örneğin akupunktura başvurduğu bilinmektedir. Son 10-15 yıldır da yavaş yavaş geleneksel tıp ile modern tıbbın bir arada kullanılmaya başlandığı entegre tıp uygulamaları öne çıkmaya başlamıştır.  Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının laboratuvar ve klinik çalışmaları yapılarak doğru ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için Dünya Sağlık Teşkilatı ve birçok ülkenin çalışmalarını inceleyerek bir yönetmelik hazırladık. Bu yönetmelik, GETAT uygulamalarının sağlam kanıtlar üzerinde oturması, bu alanda yapılacak akademik çalışmaların önünün açılması için önemli bir adımdır. Belki daha önemlisi, bu yolla geleneksel tedavi alanlarının etkin ve güvenli bir uygulamaya tabi tutulmaları güvence altına alınacaktır.”

ULUSLARARASI GETAT KONGRESİ 24-27 NİSAN’DA…

Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’nin ikincisi 24-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın teknik işbirliğinde gerçekleştirilecek kongrenin bu yılki ana teması; “Kronik Hastalıklarda GETAT Uygulamaları.” Bu kapsamda diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları, obezite, alerji, nörolojik ve psikolojik hastalıklar, kronik ağrılar, bağımlılık ve koruyucu hekimlikte geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ele alınacak. Sağlık Bakanı Koca, “Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleri ile düzenlenecek GETAT Kongresi’nde apiterapi uygulamalarına özel yer verilecek” dedi.

KONGREDE APİTERAPİ VE APİPUNKTUR DA ELE ALINACAK!

Arı ve arı ürünlerinin koruyucu amaçlı ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması olarak tanımlanan “Apiterapi”yi de kapsayan bir yönetmelik yayınladıklarını belirten Sağlık Bakanı Dr. Koca, şöyle konuştu:

“Başlıca arı ürünleri bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü ve arı zehiridir. Bunlar antioksidan değeri yüksek ürünlerdir ve özellikle bağışıklık sistemini düzenleyici ve destekleyici olarak kullanılmaktadır. Elbette alerjik reaksiyon riski nedeniyle apiterapi, çok dikkatli ve yalnızca hekim tavsiyesiyle kullanılabilir. Ülkemiz, arıcılık ve bal üretiminde dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde yüzlerce tıbbi endemik bitki mevcut. Dolayısıyla bu floranın balı da apiterapi açısından çok değerlidir. Tarım Bakanlığı da ülkesel arıcılık projeleri yürütmektedir. Arı ıslahı, arı yetiştiriciliği, arı ürünleri ve arı hastalıkları konusunda hem projeler üretilmekte hem de eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Bugün örneğine az rastlanır bir sekilde üniversite bünyesinde Apiterapi Uygulama Merkezi’miz var. Buraya dünya çapında olumlu geri dönüşler geliyor. Uluslararası Apiterapi Federasyonu’nun yeni başkanı ülkemizden seçildi. Apipunktur uygulaması; vücutta belirli noktalara arı iğnesi yerleştirilerek yapılan bir uygulamadır. Arı zehri uygulaması ise vücutta belirli noktalara arı zehri bileşiklerinin tamamının veya bir kısmının lokal olarak uygulanmasıdır. Bu uygulama, özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik ve romatizmal rahatsızlıklarda yapılmaktadır. Yine yara ve yanık tedavisinde de apiterapi uygulamalarına başvurmak mümkündür.”

Sağlık Bakanı Koca, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının SGK geri ödemesi kapsamına alınması gerektiğini, bunun yapılacak eğitim ve araştırma çalışmalarına da katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.


İçeriği Paylaşın