Sağlık Çalışanları İşaret Dili Öğrendi

Sağlık Çalışanları İşaret Dili Öğrendi


Bizi Takip Et


İşitme engellilerin sağlık sektöründe yaşadıkları iletişim sorununu çözmek için harekete geçen Dünyagöz Hastaneler Grubu ve Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu’nun tarafından sağlık çalışanlarına işaret dilini öğretmek amacıyla başlattığı ‘Konuşan Eller’ projesi ilk mezunlarını verdi.

EĞİTİMLER HERKESE AÇIK

Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu üyesi eğitmenler tarafından Etiler Dünyagöz Hastanesi’nde yapılan eğitimlere işaret dilini öğrenmek isteyen vatandaşlar da katılabiliyor.  İşitme engelli insanların işaret dilini bilen insanların sayılarının az olduğunu söyleyen Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi işitme engelli insanların sağlıktan eğitime pek çok alanda diğer insanlarla iletişim sorunu yaşadığını söyledi. Tanrıverdi, Dünyagöz Hastaneler Grubu ile başlatılan proje kapsamında öncelikle işitme engellere hizmet eden sağlık çalışanlarına işaret dilini öğretmeyi hedeflediklerini bildirdi.  Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Globalleşme ve iletişim çağındayız ama işitme engelliler hala diğer insanlarla iletişim sorunu yaşıyor. Türkiye’de 3 milyonu aşan işitme engelli insan bulunuyor. Türkiye’de İşitme Engellilere özel 49 İlköğretim Okulu, 17 Meslek Lisesi bulunuyor. Bu okullarda toplam 6420 işitme engelli çocuğumuz eğitim görüyor. Bu çocukların genel olarak ailelerinde 1 kişi işaret dili öğreniyor. Fakat aile içi kullanım dışında bu çocuklar günlük hayatlarında zorluklar yaşıyor.

Büyüdüklerinde 3 milyonluk sessiz çoğunluğun içinde yer alıyor. Hastaneye gidiyorlar ama şikâyetlerini doktora anlatamıyorlar. Çocuğunun öğretmeniyle konuşamıyorlar. Polislere dertlerini anlatamıyorlar. Karşılarındaki sessizlik duvarını aşamıyorlar. Oysa onların sesi işaret dilinde. İşaret dili de Türkçe gibi ayrı bir dil.”

 3 AYDA İŞARET DİLİ ÖĞRENİLİYOR

İlk olarak Ekim ayında başlayan eğitimlerin 3 aylık sürelerle devam edeceğini ifade eden Dünyagöz Hastaneler Grubu Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Deniz Tünay, projenin başlama amacını şöyle özetledi:

“Dünyagöz Grubu olarak, hastalarımıza nitelikli sağlık hizmeti üretmenin yanısıra toplumsal sağlığa katkı amaçlı projelerde de yer almaya özen gösteriyoruz. Özellikle hasta odaklı standartları oluşturan insan kaynaklarının çağdaşlığı, bilgiyi yönetme gücü, toplumsal yarar sağlama gibi kriterleri son derece önemsiyoruz. İşitme engellilerin yaşadığı iletişim problemini de bu çerçevede ele aldık.

Hayatın pek çok alanında kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme engelli insanların sağlık sektöründe yaşadıkları sorunları en aza indirmeyi hedefliyoruz. Nisan 2010 tarihinde Dünyagöz Hastanesi Ataköy Şubesi’nde pilot olarak başlayan ve 3 aylık eğitimlerle devam eden proje ile hem hastanemizin çeşitli birimlerinde çalışan personele hem de sektördeki diğer sağlık çalışanlarına işaret dilini öğretmeyi hedefliyoruz. Amacımız işitme engellilere daha iyi hizmet verilmesini sağlamak. Diğer taraftan sağlık çalışanları işaret dili öğrenerek kendi kariyerleri adına iyi bir adım atmış oluyorlar.”

ÖTEKİLEŞTİRİLEN  İNSANLARIN ÖYKÜSÜ

Sertifika töreninde mezunları, “Başka Dilde Aşk” filminin başrol oyuncusu Mert Fırat ve Yönetmeni İlksen Başarır da yalnız bırakmadı.

Gecede ‘Başka Dilde Aşk’ filmiyle ilgili katılımcıların sorularını yanıtlayan Mert Fırat, filmle toplumun ötekileştirdiği ve hayatını zorlaştırdı insanların öykülerini anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Fırat, “Biz bu filmde kenara attığımız ve hayatlarını zorlaştırdığımız kişilerin öyküsünü çekmek istedik. Amacımız ‘onlar bizden farklı değil’i göstermekti” dedi.

Filmin yönetmeni ve senaristi İlksen Başarır ise filmin 24 ödül aldığını, filmde işitme engellilerle empati kurarak onların hayatını daha iyi anlamaya çalıştıklarını belirtti.  Başarır, film için başrol oyuncularıyla beraber kendisinin de 3 ay boyunca işaret dili eğitimleri aldıklarını da sözlerine ekledi.


İçeriği Paylaşın