'Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat' Tırı İzmir'de

'Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat' tırı, Ankara ve İstanbul'un ardından 25 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında son durağı İzmir'e ulaştı.

'Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat' Tırı İzmir'de

Bizi Takip Et


Türk Nefroloji Derneği'nin hayata geçirdiği “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesi kapsamında yola çıkan gezici tır, Ankara ve İstanbul'un ardından 25 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında son durağı olan İzmir'de ziyaretçilerini bekliyor.



AMAÇ KRONİK BÖBREK HASTALIĞINA KARŞI FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Türk Nefroloji Derneği, Türkiye'de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdüren kronik böbrek hastalığına dair toplumda farkındalık sağlamak, kronik böbrek hastalığına yol açan risk faktörleri ve erken tanının böbrek fonksiyonunu korumadaki önemine dikkat çekmek amacıyla “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesini hayata geçirdi.

AstraZeneca Türkiye, Roche Diagnostik Türkiye ve Mesitaş'ın koşulsuz desteklediği proje kapsamında Ankara ve İstanbul şehirlerinden sonra İzmir'de bulunacak gezici tırda hızlı test yöntemi ile ziyaretçilerin idrarda albümin testi ve kan basıncı ölçümleri yapılıyor. Gezici tırın ilk durağı olan Ankara ve ikinci durağı İstanbul'da olduğu gibi ziyaretçiler, yaptırdıkları ölçümlerin sonuçlarını hemen alabiliyor ve gezici tırda görevli sağlık çalışanları, ziyaretçilerin test sonuçlarına ilişkin bilgilendirmede bulunuyor.

“Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” tırı Ankara ve İstanbul'un ardından, 25 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında son durağı olan İzmir Konak Meydanı'nda ziyaretçileriyle buluşacak.



TÜRKİYE'DE 7 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI

Kronik böbrek hastalığı dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor.

Bu hastalık önemli bir sağlık sorunu oluşturmasının yanı sıra diğer ağır hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. Kronik böbrek hastalarında kalp hastalıkları, ölüm nedenlerinin neredeyse yüzde 50'sini oluşturuyor. Kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayan faktörler arasında ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, diyabet, hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı oluşumu yer alıyor. Kan basıncının ve diyabette kan şekerinin kontrol altında olmaması gibi faktörler de kronik böbrek hastalığının ilerlemesine neden olabiliyor.

Türkiye'de her altı ila yedi erişkin bireyden birinin böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor.
 
Yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımız gözden geçirilmeli
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Ana bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Çavdar projeyle ilgili, “Sağlıklı yaş almak ve yaşamamızı sürdürmek ana hedefimiz olmalıdır. COVID-19 pandemi süreci bizlere toplumsal olarak yaşam tarzımızı ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekliliğini hatırlattı. Tuzlu gıdalardan uzak durmak ve rafine şekerli gıdalara dikkat etmek bunların başında geliyor. Ülkemiz birçok sağlıklı ürünün yetiştirildiği geniş verimli topraklara sahiptir.

Bu fırsatı değerlendirip yağlı-kızartılmış hazır gıdalardan uzak durmak, hipertansiyon ve diyabetin en büyük düşmanı olacaktır. Bu vesile ile Türk Nefroloji Derneği'nin hayata geçirdiği “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesi doğrultusunda böbrek hastalığına yol açan hastalıklar ile ilgili bilgilenmek ve test yaptırmak için tüm halkımızı gezici tırımıza davet ediyorum” dedi.


İçeriği Paylaşın