Sanofi Pasteur’ün Tifo Aşısı’na Onay

Sanofi Pasteur’ün Tifo Aşısı’na Onay

Sanofi Pasteur’ün Tifo Aşısı’na Onay

Bizi Takip Et


Sanofi-aventis’in (EURONEXT: SAN ve NYSE: SNY) aşı bölümü Sanofi Pasteur’ün Tifo aşısı, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) ön yeterlilik onayı aldı. DSÖ’nün ilk defa bir tifo aşısına ön yeterlilik onayı vermesi UNİCEF ve Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) Döner Sermayesi gibi Birleşmiş Milletler’in (BM) bünyesinde bulunan diğer dairelerinin aşı alımında son derece önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Bu adım ayrıca aşı dağıtımında GAVI Küresel Aşı ve Aşılama Birliği’nin Gelişmekte olan ülkelerin kalite, güvenlilik ve etkililik birleşik standartlarını karşılayan aşılara erişimi sağlama amacı taşıyan Yeni ve Yetersiz Aşı Kullanım Desteği için bir ön koşul olarak benimseniyor.

Sanofi Pasteur’ün Başkanı ve CEO’su Olivier Charmeil, “Sanofi Pasteur, en iyi aşıları uygun fiyatlarla gelişmekte olan ülkelerin hizmetine sunma hedefimiz çerçevesinde, aşı camiasına DSÖ tarafından ön onay belgesi verilmiş ilk tifo aşısını sunmaktan büyük bir memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Bu aşı, özellikle dünyanın en yoksul ülkelerinde her yıl milyonlarca insanın yaşamlarını etkileyen ciddi bir hastalıkla mücadele edilmesine yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Sabin Aşı Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Ciro De Quadros, son gelişmeyi “DSÖ’nün tifo aşısına verdiği bu ön onay, bu aşılara dünya genelinde erişilmesi ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde bu aşıların kullanılmasına yönelik çok önemli bir adımdır” şeklinde yorumladı.

TİFO NEDİR, NASIL BİR HASTALIKTIR?

Tifo bir bakteri hastalığı olup, bu hastalığa yol açan bakteri Salmonella enterica serovar Typhi’dir (Salmonella Typhi). Bu bakteri, enfekte kişilerin dışkı ve idrarının bulaştığı yiyecek ve içeceklerin alınmasıyla geçer. Hastalığın belirtileri genellikle bakteri vücuda alındıktan 1-3 hafta sonra ortaya çıkar ve hafif ya da şiddetli olabilir. Hastalığın belirtileri ateş, baş ağrısı, kabızlık ya da ishal, göğüste kırmızı renkli benek tarzında deri döküntüleri, dalak ve karaciğer büyümesini içerir. Akut hastalık,  aylar ya da yıllarca sürebilen sağlıklı taşıyıcılık evresinin ardından ortaya çıkabilir. Tifo antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bununla birlikte, sık kullanılan antibiyotiklere karşı direnç yaygındır. Sağlıklı taşıyıcıların yiyecek maddeleriyle teması önlenmelidir.

http://www.who.int/topics/typhoid_fever/en/

Tifo, önemli bir morbidite (hastalanma) nedeni olup, global insidansının her yıl yaklaşık 21 milyon vaka olduğu tahmin edilmektedir. Konservatif bir tahmine göre, 2000 yılında tüm dünyada tifoya bağlı olarak 216.000 ölüm vakası oluşmuştur.

http://www.ivi.int/program/tr_domi_typhoid.html


İçeriği Paylaşın