Şeker Hastalığı Riskiniz Nedir?


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Babam diyabet hastası… İnsülin direnci olan, her geçen gün şişmanlayan annem ise şeker hastalığının kapısında… Anlayacağınız ailesel olarak diyabet riskim büyük. Eşime de geçtiğimiz yıllarda diyabet tanısı kondu. Çevrem diyabetliler ile sarılmış durumda.

Ya ben? Çabuk acıkmalarım, açlığa tahammülsüzlüğüm, tatlıya düşkünlüğüm derken son yıllarda yavaş yavaş aldığım kilolar üzerimde birikmeye başladı. Beş yıl öncesindeki ince kadın artık fotoğraflarda kaldı. Hayatımdaki en önemli insanların; annemin, babamın ve eşimin kapısını çalan; bana köşe başından haince bakan diyabet aslında küresel bir sağlık sorunu.

DİYABET OLDUĞUNU BİLMEDEN YAŞAYANLAR…

Her 3 diyabetliden biri şeker hastası olduğunu bilmeden yaşıyor. Dünyada 366 milyon diyabetli bulunuyor. Adeta salgın hastalık gibi yayılan şeker hastalığına yakalananların sayısının 2030 yılında 552 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya nüfusunun yüzde 6.6’sı şeker hastası. Her 10 saniyede bir kişiye diyabet teşhisi konuyor. Diyabet; ayrıca kalp, göz, böbrek gibi organlardan başlayan, bütün vücudu etkileyen komplikasyonlara ve ciddi sağlık problemlerine neden oluyor.

Şeker hastalığına bağlı nöropati, nöropatik ağrı, mantar enfeksiyonları, kabızlık, idrar ya da dışkı kaçırma, böbrek yetmezliği, kalp damar problemleri, ayak yaraları, ağız ve diş hastalıkları da gelişebiliyor. Diyabetin neden olduğu bir diğer problem ise, erkeklerde sertleşme sorununa yol açması. Ama tüm bu zararlı etkiler zaman içinde oluyor. Şeker hastalığı ilk yıllarda sinsi sinsi ilerleyerek vücudun pek çok organını, damar ve sinir yapısını bozuyor. İşte, diyabet hastalarının çoğunu yanıltan da bu durum. Hastalığın sessizce ilerlerken hiçbir belirtiye yol açmaması.

Eğer siz de benim gibi giderek kilo aldıysanız, tatlıya düşkünlüğünüz varsa, sık sık kan şekerinizdeki düşmelere bağlı olarak açlık hissine kapılıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var. Hele, 40 yaşın üzerindeyseniz, anneniz ya da babanız da diyabetli ise hiç vakit kaybetmeden doktor randevunuzu almanızı öneririm. Şeker hastalığı açısından risk grubuna girenler bununla sınırlı değil.

  • Daha önce gebelik diyabeti tanısı konduysa
  •  4 kilo ve üzerinde iri bebek dünyaya getirdinizse
  • Hipertansiyon hastasıysanız
  • Trigliseridiniz yüksekse
  • Kolesterol, lipid metabolizması bozukluğunuz varsa
  • Kalp krizi geçirdiyseniz

Yukardaki risk faktörlerinden birine bile sahipseniz, artık sizin de kan şekerinizi kontrol ettirmenizin ve diyabet taraması yaptırmanızın zamanı çoktan gelmiş demektir.

 

Not: Bu yazı 4 Haziran 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın