Şeker Ölçümünde Parmak Delmeye Son!

Şeker Ölçümünde Parmak Delmeye Son!

Şeker Ölçümünde Parmak Delmeye Son!

Bizi Takip Et


Bugüne kadar dünyanın 35 ülkesinde 300.000’den fazla kişinin kullandığı sistem, şeker takibinde rutin parmak delme ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Anlık glukoz ölçme sistemi için düzenlenen basın toplantısına İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova, Abbott Diyabet Ürünleri Ülke Müdürü Ayşegül Sağlam, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Gökşen Şimşek ve Tip 1 Diyabetli Profesyonel Basketbol Oyuncusu Alper Saruhan konuşmacı olarak katıldı.

Anlık glukoz ölçme sistemi, hücreler arası sıvıda dakikada bir glukoz ölçümü yapan ve 14 güne kadar üst kolda takılı kalan küçük bir sensör (yaklaşık 1 TL büyüklüğünde) içermektedir. Parmak delmeden bir saniyede acısız glukoz ölçümü için okuyucu ile sensörü okutmak yeterlidir. Her okutma, anlık glukoz sonucunu, 8 saatlik glukoz geçmişini ve glukozun gittiği yönü gösterir. Okutma işlemi sensör giysi altındayken de gerçekleştirilebilir; böylece test işlemi daha tedbirli ve uygun olur. Okuyucu 90 güne kadar veri tutar ve glukoz seviyelerinin zaman içindeki değişimine dair anlık görüntü sunar.

CİHAZ SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

  • Sistem parmaktan ölçümle kalibrasyon gerektirmez.
  • Tek kullanımlık, suya dayanıklı sensör 14 güne kadar kullanılabilir ve üst kolun arka tarafına takılabilir.
  • Hızlı bir okutmayla glukoz ölçümü, günde ihtiyaç duyulduğu veya istendiği kadar çok alınabilir.
  • Her okutma mevcut glukoz değeri, 8 saatlik glukoz geçmişi ve glukozun gittiği yönü sunar.
  • Sistem tarafından üretilen veriler, kişilerin sağlık uzmanlarına danışarak diyabetlerini daha iyi yönetmek için tükettikleri gıdaları ve diğer davranışlarını nasıl değiştirmeleri gerektiğini belirlemelerine yardımcı olabilecek, eyleme geçilebilir trendler ve seyirler sunmak üzere tasarlandı.

ŞEKER KONTROL ALTINDA

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova şu bilgileri paylaştı:  “Diyabetli insanlarda kan glukoz düzeylerinin gün içerisinde değişkenlik göstermesi diyabete bağlı kronik komplikasyonları ve de özellikle kalp ve damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Düzenli ve sık glukoz takibi sağlayan bu tip sistemlerin sunduğu glukoz verileriyle belirlenecek tedavi planlarıyla glukoz değişkenliğinin önlenmesi mümkündür.  Bu sayede diyabetlilerde kalp ve damar hastalıkları riskinin azaldığı çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

Özellikle insülin kullanan diyabetliler için iyi bir diyabet yönetimi önündeki en önemli engel hipoglisemi korkusudur. Hipoglisemi yaşayan hasta, bir daha hipoglisemi atağı yaşamamak amacıyla insülin dozunu azaltır, ya da yapması gereken dozdan daha az uygulamaya başlar. Bu da glukoz ayarını olumsuz etkileyerek hastalığın iyi yönetilebilmesini engeller. Hipoglisemiyle ilişkili olan diğer bir sorun ise yaklaşan ve gelişen hipoglisemiyi hastaların fark edememesidir. Bu durumda hastalara önerilen daha sık kan glukozu ölçmektir. Bu sistemlerle glukoz sürekli takip edildiği için fark edilmemiş hipoglisemiyi tanımak kolaylaşır ve hipoglisemide geçirilen süre anlamlı şekilde azalır.”

Diyabetliler yıllardır glukoz seviyelerini kontrol etmek için rutin parmak delme yöntemiyle ölçüm yapmak zorunda olduklarını belirten Prof. İlkova: “Parmak delmekten kaynaklanan acı ve rahatsızlık, daha az ölçüm yapılmasına ve diyabet yönetiminin istenilen düzeyde gerçekleşememesine neden olmakta. Rutin parmak delme ihtiyacını ortadan kaldıran bu yeni sistemler, daha sık ölçüm yapılmasını sağlayarak glukoz takibini önemli ölçüde kolaylaştırmakta ve bu da diyabet yönetimine yardımcı olacaktır.

Bu sistemler, ayrıca yoğun glukoz verisi kullanarak bir kişinin sıradan bir gününün görsel anlık görüntüsünü sunan bir rapor olan Ambulatuar Glukoz Profilini (AGP) kullanıcı olan kişiye ve onu izleyen sağlık personeline aynı anda sunabilmektedir.  Glukozun gün içinde açlık, tokluk, uyku hali, egzersiz sırasındaki seyri yakından takip edilebilmekte ve böylece diyabetli hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde düzelirken iyi diyabet kontrolü ile diyabetin komplikasyonlarından korunmaktadırlar.” dedi.

ÇOCUK DİYABETLİLER İÇİN KOLAYLIK SAĞLIYOR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Gökşen Şimşek, parmak delmenin çocuk diyabetliler için büyük bir stres kaynağı olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi:  “Çocuk diyabetliler günde yaklaşık 10 kez parmak delme yöntemiyle şeker ölçümü yapmak durumundadır ve çocukların yüzde 45’i parmak delmenin zorluğundan, yüzde 30’u acıdan, yüzde 14’ü de parmak delmekten utanma sebebiyle bu yöntemi zor bulmaktadır. Bu sistem, diyabetli çocukların glukoz seviyelerini kolayca takip etmelerine ve daha iyi tedavi kararları alınmasına olanak sağlıyor.”

DAHA SIK GLUKOZ ÖLÇÜMÜ DAHA İYİ KLİNİK SONUÇ!

Daha sık glukoz ölçümünün daha iyi klinik sonuçlar sağladığını belirten Prof. Şimşek, Daha sık glukoz ölçümünün, hipoglisemiyi azaltmaya, glukoz değişkenliğini kontrol altına almaya ve glukoz seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olarak, daha iyi bir diyabet yönetimi sağladığını ifade etti.


İçeriği Paylaşın