SGK Başkanı Fatih Acar: Kronik Hastalıklarda Muayene ve İlaç Katılım Payı Alınmıyor

SGK Başkanı Fatih Acar: Kronik Hastalıklarda Muayene ve İlaç Katılım Payı Alınmıyor

SGK Başkanı Fatih Acar: Kronik Hastalıklarda Muayene ve İlaç Katılım Payı Alınmıyor

Bizi Takip Et


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar,  A Haber’in Sağlık Programı, ‘Esra Kazancıbaşı ile Medikal’e konuk oldu.
SGK’lı hastaların ve bakmakla yükümlü oldukları ailelerin katılım payları konusunda  bilgi veren Fatih Acar, ilaçta katkı payının dünyanın bütün ülkelerinde olduğunu ancak Türkiye’deki katılım payının diğer ülkelerden bir miktar daha düşük olduğunu söyledi.

SGK Başkanı Fatih Acar, “Kronik hastalıklarda, muayene katılım payı ve ilaç katılım payı almıyoruz” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar,  A Haber’in Sağlık Programı Medikal’de Esra Kazancıbaşı Öztekin’in sorularını yanıtladı.



. Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye’de toplam kaç kişiye sağlık hizmeti veriyor?

“Sosyal Güvenlik Kurumu bugün Türkiye’de 74 milyon insanımıza emek veren çok önemli bir kurum. Özellikle 2008 yılı reform sürecinden sonra gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi Genel Sağlık Sigortası uygulamasıdır. Bu uygulamayla birlikte biz bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de ötesinde vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunan, bu sağlık hizmetini kaliteli bir şekilde sunan bir kurumuz. Sağlık konusu bugün bütün dünyadaki en önemli konuların başında geliyor.

Nüfusumuz 74 milyon 724 bin. Bu nüfusun tamamına yakın kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında. 1 Ocak tarihinde 9 milyon 100 bin civarında yeşil kartlı vatandaşımız da bu kapsama alındı. Bunlarla birlikte bakıldığı zaman 74 milyonun tamamına yakını Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında.

Sadece banka sandıkları var Sosyal Güvenlik Kurumu dışında olan. Bunları da Mayıs 2013 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine alıyoruz. Onun dışında ceza infaz kurumlarındaki tutuklular var. Bunların sayısı son derece az. Er, erbaşlar, TBMM ve Anayasa Mahkemesi üyeleri var. Bunların dışında nüfusun tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında.18 yaşına kadar tüm çocuklarımızın hepsini anneleri babaları sigortalı mıdır, değil midir bakmaksızın devlet olarak sosyal güvence şemsiyesi altına alıyoruz.

25 yaşına kadar öğrenciyse bunları sosyal güvenceden yararlandırıyoruz. 25 yaşın üzerindeki bir kişinin geliri yoksa ya da geliri asgari ücretin 3’te birinden az ise; primlerini devlet ödemek kaydıyla sağlık hizmeti veriyoruz.”

“KATILIM PAYI, DÜNYANIN BÜTÜN ÜLKELERİNDE UYGULAMASI OLAN BİR KAVRAM”
. Katılım payı nedir? Sağlık hizmetlerinde hangi alanlarda katılım payı ödenir?

“Katılım payı vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ödemeleri gereken kısmi bir tutar. Dünyanın bütün ülkelerinde uygulaması olan bir kavram. OECD üyesi ülkelerin tamamında katılım payı var. Katılım payı nereden alınıyor? Birincisi; muayene için bir hastaneye gittiyseniz, muayene katılım payı ödüyorsunuz. Bir de ilaç katılım payı var.
Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde muayene ve ilaç katılım payı adı altında hastalardan mutlaka belirli bir bedel alınmaktadır.”

. İlaçta ve hastanede katılım payı ücreti ne oranda ödeniyor, hastanelere göre farklı fiyat mı uygulanıyor?
“İlaçta katkı payı, dünyanın bütün ülkelerinde var. Değişik oranlarda, değişik şekillerde uygulanıyor. Örneğin; İtalya da 2.12 – 3.89 euro. Geçerli olduğu bölgelerde bu kadar katılım payı alınıyor. Almanya’da 3.54 – 7.7 euro arasında bir katılım payı alınıyor. İtalya, Avusturalya, Birleşik Krallık’ta katılım payı alınıyor. İsveç’te yıllık 62.73 üst sınırı çerçevesinde ilaçta katılım payı alınıyor. Türkiye’de ise , eğer emekliyseniz yüzde10, çalışıyorsanız yüzde 20 ilaç katılım payı ödemek durumundasınız.

Muayenede ise Almanya’da her üç ayda bir 10 euro alınıyor ve ödemek zorundasınız. Hastanede kalıyorsanız her gün mutlaka 10 euro ödemek durumundasınız.  İsviçre’de yıllık 194 euro ödemek zorundasınız. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Dünyanın her ülkesinde vatandaş,  sağlık için bir bedel ödemek durumunda.

Dünya ülkeleriyle kıyaslandığı zaman Türkiye’de katılım payı bir miktar daha düşük diye ifade edebiliriz. Türkiye’de muayene katılım payı adı altında Aile Hekimi’ne gidiyorsanız herhangi bir para ödemezsiniz. Devlet ve üniversite hastanesine gidiyorsanız 5 Lira ödemek durumundasınız. Özel hastaneye gidiyorsanız 12 Lira katkı payı ödemek durumundasınız. ”

“KRONİK HASTALIKLARDA MUAYENE VE KATILIM PAYI ÜCRETİ ALMIYORUZ”
. Raporlu ilaçlarda katılım payı var mı?

“Kronik hastalıklarda, hem muayene katılım payı hem de ilaç katılım payı almıyoruz. Bizim bugün Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ödediğimiz ilaçların yaklaşık yüzde 55’i kronik hastalıklı raporlu hastalarımıza. Bunlardan herhangi bir şekilde katılım payı almıyoruz.”

. Çalışan vatandaşlar katılım payını kendi cebinden mi ödüyor yoksa işverenin de katkısı oluyor mu?


“Vatandaş kendi cebinden ödüyor. Emekliyseniz bu katılım payları emekli aylığınızdan kesinti yapılmak suretiyle ödeniyor. Üniversite ve devlet hastanelerinde maaşınızdan kesiliyor. Eczanelerden de ilacı aldığınız zaman ödemek durumundasınız. Özel hastanelerde de bizzat kendiniz 12 Lira ödemek durumundasınız.

İlaç katılım payı emekliyseniz emekli aylığınızdan kesiliyor. Aktif çalışıyorsanız mutlaka bunları eczanelere ödemek durumundasınız.”

. Geçen yıl ilaç katılım bedelleri arttı, bu artışın nedeni nedir?
“2012 yılında yeni bir uygulamaya geçtik. Reçetedeki üç ilaca 3 Lira, üç kutu ilaçtan sonra her bir kutu için bir Lira ödüyorsunuz yeni sistemde. Buradaki amacımız gereksiz ilaç yazımını ortadan kaldırmak. Bazı reçetelere 8-9 tane ilaç yazılabiliyor. İlaçlar gerekliyse tabi ki yazılması lazım; ama bazen gerekli midir, ne kadar gereklidire bakılmadan ilaç yazılıyordu.

Biz ilaçların çok daha dikkatli kullanılması ve yazılması için 3+1 uygulamasını getirdik. Bu uygulamanın çok faydasını gördük. Uygulamamız şu anda devam ediyor.”

. İlaç katılım payı öderken eczacı ve vatandaş karşı karşıya geliyor. Vatandaş katılım payını tam anlamıyla bilmediği için eczacıyla problemler olabiliyor. Vatandaşı bu konularda bilgilendirmek için bir projeniz var mı?

“Biz bunu yaparken yine vatandaşlarımızı düşündüğümüz için böyle bir uygulama yapıyoruz. Devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde biz katılım payını orada tahsis etmeye kalkarsak yine bir sürü kuyrukların oluştuğuna şahit olacağız. İnsanlar kuyruklara girecekler ve hastane sayısı sınırlı olduğu için hastanelerde bir de ilaç katılım payı için ayrı sıralar oluşacak. Yaklaşık 24 bin eczanemiz var. Bu katılım paylarının eczanelerden tahsili demek, bu yığılmaların oluşmaması demek.”

. Bu konuda vatandaşı bilinçlendirmek mi gerekiyor?
“Bugün geldiğimiz noktada, vatandaşımızın yeterince bilinçlendiğini görüyoruz. Belki önümüzdeki yıldan itibaren özel hastanelerdeki katılım paylarının da eczanelerden tahsilini isteyebiliriz. Özel hastanelerden gelen talepler de bu yönde. Onlardan gelen talebin de ötesinde, bu katılım paylarının sağlıklı bir şekilde tahsili için bu işlemin eczaneler tarafından tahsil edilmesini sağlayabiliriz.”

. Emekliler hangi muayene ve ilaçtan ne kadar kesildiğini nasıl anlayabilir? Kalem kaleme öğrenmesi mümkün müdür?

“Mümkündür. E-devlet şifresi almak suretiyle, kurum kayıtlarına girerek bunu öğrenebilirler. Eczanelerden belge istemeleri durumunda, eczanelerimizin verecekleri belgelerde katılım payının ne kadar olduğu belgenin üzerinde yazıyor. Vatandaşlarımız bunun ne kadar olduğunu telefonla da öğrenebilirler; bizim kurumlarımıza telefon açmak suretiyle bu rakamları öğrenebilirler.

Ayrıca, vatandaşlarımıza hizmet anlamında ‘Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş’ isimli internet sitemiz var. Bu siteye girdikleri zaman bir hastaneye gittiklerinde o hastaneyle ilgili ne kadar ilave ücret alınabileceği, katılım paylarının ne kadar olduğunu öğrenebilirler. www.sgk.gov.tr adresine girdiklerinde bu sitenin linkini de sağ tarafta görecekler.”

SGK Başkanı Fatih Acar’ın A Haber’in sağlık programı Esra Kazancıbaşı ile Medikal’de yaptığı açıklamaların tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


İçeriği Paylaşın