Yorgunluğa Karşı Hangi Magnezyum Takviyesi Alınmalı?

Magnezyum takviyesi kas ağrısı, güçsüzlüğü ve kronik yorgunluk problemi olan hastalara iyi gelmektedir. Peki sizin için doğru magnezyum hangisi?, Yorgunluğa karşı  hangi magnezyum takviyesi alınmalı? İşte yanıtı...

Yorgunluğa Karşı Hangi Magnezyum Takviyesi Alınmalı?

Bizi Takip Et


Magnezyum (Mg), hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. Sağlıklı bir yaşam için çok önemli bir mineral olan magnezyum, vücutta en çokl bulunan 4. mineraldir. Kimyasal olarak, alkali toprak metalleri sınıfından bir elementtir.

Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 24 gram magnezyum vardır. Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekir. Son yıllarda yapılan çalışmalar da magnezyumun hem hücreler arasında hem de hücre içi iletişimde oldukça önemli işlevleri olduğunu göstermiştir

Magnezyumun vücuttaki her mekanizmayı etkilediğini dile getiren Dr. Elif Pahsa, yaşam minerali magnezyumun faydalarını anlattı. 

MAGNEZYUM HER YAŞ GRUBUNDA ÖNEMLİ

Magnezyumun vücuttaki her mekanizmaya dokunduğunu ve her yaş grubunda önemli olduğunu belirten Dr. Elif Pahsa, “Dünya Sağlık Örgütü erkeklerde 400 mg, kadınlarda ise 310 mg günlük alım öneriyor. Ancak Avrupa toplumlarında erkeklerin %70’i kadınların ise yaklaşık %80’i bu minerali eksik alıyor. Oysa ki magnezyum bizim için olmazsa olmaz bir mineraldir. Çünkü Magnezyum, vücuttaki 600’den fazla enzim sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Magnezyum kasların primer rahatlatıcısıdır. Kalsiyumla ters olarak çalışır. Kaslarda rahatlama ve relaksasyon sağlar. Böylece normal kas fonksiyonuna katkıda bulunur. ATP yani enerji üretiminde görevli enzimlerin çalışması için de magnezyum gereklidir. Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.

MAGNEZYUM NE İŞE YARAR?

  • Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasında etkilidir. 
  • Sinir sisteminde bulunan NMDA reseptörlerini bloke ederek ağrı duyusunun oluşmasını engeller.
  • Sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. 
  • Beyinde anksiyolitik ve sedatif etki yaparak mental rahatlama sağlar.
  • Normal psikolojik fonksiyona katkıda bulunur.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Yaygın ağrılar yanında yorgunluk, anksiyete, hafıza güçlüğü, uyku problemleri, baş ağrısı gibi durumların da eşlik ettiği Fibromiyalji sendromunda etkili bir destektir.  

“KAN TESTİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI” 

Toplumda magnezyum takviyesi hakkında kafa karışıklığı olduğuna dikkat çeken Elif Pahsa, “Yapılan testler sonucunda kan değerleri normal çıktığı için pek çoğumuz magnezyum takviyesi kullanmaktan çekinebiliyor. Burada çok önemli bir nokta var, vücuttaki magnezyumun sadece binde üçü kanda bulunuyor. Bu şu demek, kan değerleri buzdağının görünen kısmı, bu normal olsa bile vücudun diğer dokularında, kaslarda, kemiklerde magnezyum eksiği olabilir ve biz bunu kan testiyle baktığımızda kaçırabiliriz.

Bu nedenle hücre içi magnezyum ölçüm yöntemleri ile değerlendirmek daha fikir verici olabilir. Beslenme ile tamamlanamayan hücre içi magnezyum düzeyi kullanılan magnezyum destekleri ile artırılabilir. Magnezyumun eksikliği durumunda iyi düzeyde emilimi olan, hücre zarından kolayca geçen ve hücre içi magnezyum düzeylerini etkili bir şekilde artıran organik magnezyum vektörleri tercih edilmelidir.

MAGNEZYUMUN TEK KAYNAĞI SON 20-30 YILDA VERİMSİZLEŞEN TOPRAKLARIMIZ 

Bu durumun aslında verimsizleşen topraklar, toprağın dinlendirilmeden tekrar tekrar ekimi, kullanılmakta olan potasyumdan zengin kimyasal gübrelerin bir sonucu olarak karşımıza çıktığını belirten Elif Pahsa, magnezyumun tek kaynağının toprak olduğunu ve geçtiğimiz 20-30 senede toprağın fakirleştiğini düşünürsek, vücuttaki magnezyum eksiğini yerine koymak için en etkili yolun takviye kullanmak olduğunun altını çizdi. Pahsa, magnezyum eksikliğinde görülen belirtileri ise şöyle sıraladı:

 Peki birçok faydası bulunan bu yaşam mineralini yeteri kadar alamadığımız durumlarda neler oluyor? Magnezyum eksikliği yaşayanlarda hangi şikayetler görülüyor? Magnezyum temel olarak kas, kemik ve beyinde çok etkili. Bu nedenle bu mineralin eksikliğinde bu dokulara ait şikayetler görüyoruz. Kas krampları, kas ağrıları ve yorgun uyanma gibi sorunlar magnezyum eksikliğine bağlı olabilir. Magnezyum eksikliğinde D vitamini işini tam olarak yapamayacağından, kalsiyum kemiklere işlenemez ve bu nedenle kemik erimesi de görülebilir.” 

SİZİN İÇİN DOĞRU MAGNEZYUM HANGİSİ?, YORGUNLUĞA KARŞI  HANGİ MAGNEZYUM TAKVİYESİ ALINMALI?

Doğru magnezyum kullanımının önemine dikkat çeken Elif Pahsa, magnezyum formuna göre faydalarının da farklılaştığını söylüyor. Türkiye’de bulunan etkili magnezyum destekleri içeriğinden;

  • Magnezyum Glisinat: Biyoyararlanım açısından iyi bir magnezyum çeşididir. Magnezyum kullanımında korkulan ishal gibi sonuçlar çok az gözlenir. Adet öncesi sancı, uyku bozuklukları, anksiyete, stres ve fibromiyaljide etkilidir.
  • Magnezyum Malat: Magnezyumun malik asite bağlı şeklidir. Fibromiyalji ve kronik yorgunluk yaşayan hastalarda tercih edilmesi gereken formdur. Hem magnezyum hem malik asit hücrenin enerji ihtiyacına yardım eder. Hücrelerin insüline cevabını ve glikoz girişini kolaylaştırır. İnsülin direncinde faydalıdır.
  • N-Acetyltaurinate Magnezyum (ATA Mg): ATA Mg, Magnezyum ve Taurin’i birleştiren eşsiz magnezyum vektörüdür. Kaslarda ve sinirlerde artmış magnezyum aktivitesi ile benzersiz bir etki yapar. Kan-beyin bariyerini geçerek beyinde hızlı bir şekilde etkisini gösterir. ATA Mg lipofilik özelliği nedeniyle hücre zarından kolayca geçer ve hücre içi magnezyum düzeylerini etkili bir şekilde artırır. Beyin hücrelerine etkili magnezyum geçişi uyarıcı etkinin azalmasını sağlayarak uykuyu düzenler. Migren ataklarının hem sayısını hem de şiddetini azaltıcı etki sağlar. Kalp-damar sağlığını desteklemede de etkilidir.
  • Magnezyum Sitrat: Sitrat mitokondriyal enerji üretimi döngüsünde ara madde olduğundan hücresel enerjinin vazgeçilmez bir faktörüdür. Birçok mineralin bağırsaktan emilimini artırır. Böbrek taşı oluşumunu azaltır. Magnezyum sitratın kas dokuya geçişi iyidir. Kas ile ilgili şikâyetlerde etkilidir. Nöronal ağrı eşiğini yükseltici etkisi vardır.
  • Magnezyum Oksit:  Vücudun bu magnezyumdan fayda görmesi oldukça düşüktür. İshal yan etkisi vardır.

İçeriği Paylaşın