Alzheimer Sahnede

Alzheimer Sahnede

Alzheimer Sahnede

Bizi Takip Et


Türkiye Alzheimer Derneği, Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve toplumu hastalık konusunda bilinçlendirmek adına yürüttüğü projelere bir yenisini daha ekledi. Novartis’in desteğiyle yürütülen “Alzheimer Sahnede” isimli proje kapsamında ünlü tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu tarafından hazırlanan bir oyun sahneleniyor. 15 Haziran Çarşamba günü İzmir Swissotel Grand Efes’te İzmir basınına tanıtımı yapılan oyun, bir Alzheimer hastasının ve ailesinin; hastalığın bulgularının başladığı günden hastalığın ileri evreye ulaştığı sürece kadar yaşadıklarını konu alıyor. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Başkanı Dr. Aysel Gürsoy, Başkan Yardımcısı 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı`ndan Prof. Dr. Görsev Yener ve Ali Poyrazoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen tanıtım toplantısında Poyrazoğlu projeyi şöyle anlattı:

“Bu projeyle bir gün hepimizin başına gelebilecek olan Alzheimer hastalığını gündeme getirmeyi amaçladık. Bir hastayla birlikte yaşarken öğrendikleriniz, karşı karşıya kaldığınız olgular yaşama bakışınızı ve düşünce yapınızı ister istemez değiştiriyor. Dünyaya daha farklı bakmaya başlıyorsunuz. Belki de bir gün hastalığın hepimizin başına gelecek olması yaşama daha pozitif, daha yaratıcı bakmamızı sağlıyor ve bizleri daha kendiyle barışık olmaya itiyor.”

Poyrazoğlu, bu projeyle Alzheimer hastalığını hem hastanın hem de çevresinin, ailesinin gözünden görülmesini sağlamak ve hastalığın girdiği hayatları nasıl değiştirdiğini göstermek istediklerini belirtti.

“TÜRKİYE’DE 400 BİN ALZHEIMER HASTASI VAR”

Türkiye Alzheimer Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Görsev Yener Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdikleri projelere devam edeceklerini belirtti. Alzheimer hastalarına yönelik Novartis desteğiyle yürütülen “evde bakım” projesi gibi çalışmalara imza attıklarını, mesleki bilgilerin paylaşılması ve hastalık hakkında bilinmeyenlerin duyurulması amacıyla ilk kez Ulusal Alzheimer Kongresini düzenlediklerini de belirten Prof. Dr. Yener, “Ülkemiz nüfusunun giderek yaşlanmasıyla yaşlılığın en sık görülen hastalıklarından Alzheimer’in önemi giderek artıyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 400 bin Alzheimer hastasının olduğu tahmin ediliyor. Erken teşhisin büyük bir önem taşıdığı hastalıkla ilgili halkı bilgilendirmenin ve gelişmelerin duyurulmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Alzheimer Sahne”de projesinde Ali Poyrazoğlu gibi usta bir sanatçıyla aynı amaç için birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Görsev Yener, “Bu projedeki desteğinden dolayı Novartis’e ve Ali Poyrazoğlu’na teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Dr. Aysel Gürsoy ise Alzheimer Derneği İzmir Şubesi olarak Alzheimer hasta ve hasta yakınlarını bir araya getirmek amacıyla konservatuar öğrencileriyle birlikte düzenledikleri müzik dinletileri, sohbet toplantıları, kitap-şiir okumaları ve yürüyüş organizasyonları gibi pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti.

OYUNUN KONUSU

Alzheimer Sahnede oyunu eski bir matematik profesörü olan ve Alzheimer hastalığıyla karşılaştığı andan itibaren zor günler yaşamaya başlayan Özdemir ve ona yardım etmeye çalışırken hayatları tamamen değişen ailesi etrafında gelişiyor. Oyunun sahne aralarında Ali Poyrazoğlu kendi hayatından kesitleri izleyiciye anlatarak Alzheimer hastalığı ve hayat arasında bir köprü kuruyor.

21 Nisan’da İstanbul Kenter Tiyatrosu’nda gerçekleşen ilk gösteriminin ardından 15 Haziran’da sahnelenmesi planlanan ancak hava şartları sebebiyle ertelenen oyun 27 Haziran’da Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu’nda İzmirli seyircisiyle buluşacak. 21 Eylül’de tekrar İstanbul’a dönerek Kozy AVM’de sahnelenecek olan oyunun bilet satışından elde edilen tüm gelir Türkiye Alzheimer Derneği’nin hastalıkla ilgili geliştireceği eğitim programlarında değerlendirilecek.

ALZHEIMER HASTALIĞI HAKKINDA

Toplumun bütün gruplarını, soysal sınıf ve coğrafi bölge ayrımı olmaksızın etkileyen Alzheimer hastalığı, 65 yaş ve üzeri kişilerin yaklaşık %5 inde, 85 yaş ve üzeri kişilerin ise yaklaşık %30’unda görülüyor. Dünyada 24 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Toplumun yaşlanmasına paralel olarak vaka sayıları hem dünyada hem Türkiye’de çoğalıyor.

Toplum arasında çoğunlukla yaşlılıkta normal algılanan unutkanlıkla özdeşleşip geç teşhise neden olan hastalık, beyin hücrelerini ilerleyici ve geri dönülmez bir şekilde harap ediyor. Hastalıktan koruyan ya da hastalığı tamamıyla durduran bir tedavi yöntemi henüz olmayan Alzheimer’a karşı günümüzde uygulanan tedaviler hastalığın bazı belirtilerini azaltarak hastanın hayatını rahatlatmak ve hastalığın klinik seyrini yavaşlatmaktadır. Son zamanlarda, hastaların tedavilere uyumlarını artırmak ve tedavi sürelerini optimize edebilmek için yeni uygulama yöntemleri de geliştirilmiştir.


İçeriği Paylaşın